Drukuj
Szczegóły: Kategoria: Kuchnia Amerykańska | Opublikowano: 28 marzec 2019 | Odsłony: 157

Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki chili. Kuchnię meksykańską dzieli się ze względu na jej zróżnicowanie regionalne, tj. północną, zachodnią, znad Zatoki, a także z terenów centralnych, gdzie wyróżnia się kuchnię z Bajio, z Aguascalientes, michoacańską oraz kuchnię z Tlaxcali.

Potrawy chrakterystyczne dla kuchni meksykańskiej:

Burrito

Znalezione obrazy dla zapytania dania meksykańskie

TacosZnalezione obrazy dla zapytania dania meksykańskie

Guacamole

Znalezione obrazy dla zapytania dania meksykańskie