- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Ciekawostki
- Odsłony: 114
10 najlepszych restauracji świata według magazynu forbes
1
|
Eleven Madison Park - Nowy Jork, Stany Zjednoczone Restauracja z trzema gwiazdkami Michelin. Jej właścicielem jest Szwajcar Daniel Humm. Jego lokal charakteryzuje się kuchnią sezonową, tworzoną z lokalnych produktów. Popisowym daniem Humma jest pieczona kaczka glazurowana miodem z lawendą, serwowana z rzepą i amerykańską borówką. |
|
2 |
Osteria Francescana - Modena, Włochy Właścicielem i szefem kuchni restauracji, która w ubiegłym roku była na szczycie rankingu jest Massimo Bottura. Lokal od czterech lat mieści się w czołówce zestawienia. Włoski kucharz znany jest także ze swojej działalności na rzecz walki z głodem oraz marnowaniu żywności na świecie. |
|
3 |
El Celler de Can Roca - Girona, Hiszpania Katalońska restauracja dwukrotnie uhonorowana była tytułem najlepszej restauracji na świecie. Otwarta w 1986 r. i prowadzana przez trzech braci Roca. Każdy z nich spełnia się jako światowy lider w swojej dziedzinie – Joan jako kucharz, Josep sommelier, a Jordi cukiernik. |
|
4 |
Mirazur - Menton, Francja Lokalem usytuowanym na Lazurowym Wybrzeżu zarządza wykwalifikowany kucharz Mauro Colagreco. Argentyńczyk z pochodzenia serwuje śródziemnomorskie potrawy inspirowane z jego rodzinnego kraju oraz lokalną kuchnią z Francuskiej Riwiery. Specjalnością Mirazur jest kawior z osietry serwowany z burakiem. |
|
5 |
Central - Lima, Peru Od trzech lat jest zdobywcą tytułu najlepszej restauracji w Ameryce Łacińskiej. To flagowy lokal gastronomiczny peruwiańskiego szefa kuchni Virgilio Martínez Véliz. Dzięki niemu kuchnia peruwiańska weszła na inny poziom i została bardziej wypromowana na świecie. Dania Martineza to kolorowa podróż po różnych zakątkach Peru. Lokal usytuowany jest w bogatej dzielnicy Limy. |
|
6 |
Asador Etxebarri — Axpe, Hiszpania Tutaj na talerzach królują przede wszystkim dania przygotowane mistrzowskimi technikami grillowania, które właściciel i szef kuchni Victor Arguinzoniz opanowane ma od lat. Goście restauracji poczują tu wiejską i bezpretensjonalną atmosferę. W jego karcie dań są przede wszystkim potrawy przyrządzone ze składników z jego gospodarstwa. |
|
7 |
Gaggan – Bangkok, Tajlandia Ta indyjska restauracja zlokalizowana jest w stolicy Tajlandii. W tym roku została uznana również za najlepszą azjatycką restaurację na świecie. Jej założycielem i szefem kuchni jest urodzony w Indiach Gaggan Anand. Została wyróżniona za eksperymenty kulinarne, klasyczne dania indyjskie oraz łączenie kuchni wschodniej z zachodnią. |
|
8 |
Maido – Lima, Peru Maido w języku japońskim oznacza powitanie. Jest sztandarową restauracja japońskiego szefa kuchni Mitsuharu 'Micha' Tsumura. Serwowane potrawy to niesamowita podróż przez peruwiańsko-japońskie smaki. Tsumura swoją karierę zawdzięcza ojcu, który zachęcił go, aby pasję do gotowania połączyć z profesjonalną karierą zawodową. |
|
9 |
Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania Mieści się w starym wiejskim domu w stolicy hiszpańskiej prowincji Gipuzkoa w Kraju Basków. O jakości potraw decydują przede wszystkim regionalne produkty, z których są przygotowane wszystkie dania. Szef kuchni Andoni Luis Aduriz często zaznacza, że jego restauracja posiada bardzo bliskie związki z naturą i opiera się na sezonowych produktach. Aduriz opracowywał przez wiele lat menu, które zawiera 20 potraw. |
|
10 |
Steirereck, Wiedeń, Austria Jedna z najsłynniejszych wiedeńskich restauracji łączy tradycję z nowoczesnością, a jedzenie serwuje z zachowaniem najwyższych światowych standardów. Do przyrządzanych dań wykorzystuje się tutaj przede wszystkim lokalne składniki, jak np. ryby złowione w wodach pobliskich gór. Jednym z wyróżników położonej nad brzegiem Dunaju restauracji Steirereck jest ogromny wybór serów – w ofercie znajduje się ich około 120. |
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Ciekawostki
- Odsłony: 397
1. Stek Ribeye z Wagyu – 8,5 tys. zł
Steki Ribeye robi się z najdroższego na świecie mięsa wołowego z japońskich krów rasy Wagyu . Hoduje się je na całym świecie, również w Polsce na Kaszubach. Ich mięso jest tak drogie ze względu na specjalny tzw. "bezstresowy" chów.
2. Golden Phoenix – 3,7 tys. zł
Golden Phoenix jest najdroższą na świecie muffinką. Przyrządza się ją z organicznej mąki najwyższej jakości masła, czekolady prosto z Italii oraz ziaren wanilii sprowadzanej z Ugandy. Ciasteczko zdobią jadalne 23-karatowe złote płatki i zatopione w złocie truskawki. Przysmak serwowany jest w Dubaju.
3. Pizza Royale 007 – 12,7 tys. zł
Za tym niebywale drogim przysmakiem stoi Domenico Crolli - słynny szkocki kucharz. Co znajduje się na Pizza Royale? Całkiem sporo – łosoś, szynka parmeńska, homary w koniaku, dziczyzna i kawior zamoczony w szampanie. Całość zdobi jadalne złoto.
4. Białe trufle – 15,2 tys. zł
Właśnie tyle kosztuje kilogram klejnotów włoskiej gastronomii, jak się je często nazywa. Białe trufle stanowią dodatek do dań z makaronem. Dodaje się je również do risotta oraz jajecznicy.
5. Deser lodowy The Grand Opulence Sundae – 3 tys. zł.
Deser jest serwowany na specjalne zamówienie w Nowym Jorku w restauracji Serendipity 3. W The Grand Opulence Sundae znajdują się białe trufle, wanilia z Madagaskaru, czekolada Amedei Porceleana, marcepan, kandyzowane owoce sprowadzane Paryża, kawałki pomarańczy i marakui oraz kawior. Całość przyozdabiają jadalne złote wiórki.
6. Yubari King – 36,4 tys. zł.
Król melonów, odznacza się niezwykłą soczystością i słodyczą. Yubari jest uprawiany w szklarni w japońskim miasteczku o tej samej nazwie.
7. The Cultured Beef Burger – 1 mln. zł
Tyle trzeba było zapłacić za hamburgera, którego kotlet został zrobiony z wołowiny z in-vitro.