• 1

    Description slide 1

  • 2

    Description slide 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024 - Custom text here

10 najlepszych restauracji świata według magazynu forbes

1

 

Eleven Madison Park - Nowy Jork, Stany Zjednoczone

Restauracja z trzema gwiazdkami Michelin. Jej właścicielem jest Szwajcar Daniel Humm. Jego lokal charakteryzuje się kuchnią sezonową, tworzoną z lokalnych produktów. Popisowym daniem Humma jest pieczona kaczka glazurowana miodem z lawendą, serwowana z rzepą i amerykańską borówką.

1. Eleven Madison Park - Nowy Jork, Stany Zjednoczone
2

Osteria Francescana - Modena, Włochy

Właścicielem i szefem kuchni restauracji, która w ubiegłym roku była na szczycie rankingu jest Massimo Bottura. Lokal od czterech lat mieści się w czołówce zestawienia. Włoski kucharz znany jest także ze swojej działalności na rzecz walki z głodem oraz marnowaniu żywności na świecie.

2. Osteria Francescana - Modena, Włochy
3

El Celler de Can Roca - Girona, Hiszpania

Katalońska restauracja dwukrotnie uhonorowana była tytułem najlepszej restauracji na świecie. Otwarta w 1986 r. i prowadzana przez trzech braci Roca. Każdy z nich spełnia się jako światowy lider w swojej dziedzinie – Joan jako kucharz, Josep sommelier, a Jordi cukiernik.

3. El Celler de Can Roca - Girona, Hiszpania
4

Mirazur - Menton, Francja

Lokalem usytuowanym na Lazurowym Wybrzeżu zarządza wykwalifikowany kucharz Mauro Colagreco. Argentyńczyk z pochodzenia serwuje śródziemnomorskie potrawy inspirowane z jego rodzinnego kraju oraz lokalną kuchnią z Francuskiej Riwiery. Specjalnością Mirazur jest kawior z osietry serwowany z burakiem.

4. Mirazur -  Menton, Francja
5

Central - Lima, Peru

Od trzech lat jest zdobywcą tytułu najlepszej restauracji w Ameryce Łacińskiej. To flagowy lokal gastronomiczny peruwiańskiego szefa kuchni Virgilio Martínez Véliz. Dzięki niemu kuchnia peruwiańska weszła na inny poziom i została bardziej wypromowana na świecie. Dania Martineza to kolorowa podróż po różnych zakątkach Peru. Lokal usytuowany jest w bogatej dzielnicy Limy.

 5. Central - Lima, Peru
6

 Asador Etxebarri — Axpe, Hiszpania

Tutaj na talerzach królują przede wszystkim dania przygotowane mistrzowskimi technikami grillowania, które właściciel i szef kuchni Victor Arguinzoniz opanowane ma od lat. Goście restauracji poczują tu wiejską i bezpretensjonalną atmosferę. W jego karcie dań są przede wszystkim potrawy przyrządzone ze składników z jego gospodarstwa.

 6. Asador Etxebarri — Axpe, Hiszpania
7

 Gaggan – Bangkok, Tajlandia

Ta indyjska restauracja zlokalizowana jest w stolicy Tajlandii. W tym roku została uznana również za najlepszą azjatycką restaurację na świecie. Jej założycielem i szefem kuchni jest urodzony w Indiach Gaggan Anand. Została wyróżniona za eksperymenty kulinarne, klasyczne dania indyjskie oraz łączenie kuchni wschodniej z zachodnią.

 7. Gaggan – Bangkok, Tajlandia
8

 Maido – Lima, Peru

Maido w języku japońskim oznacza powitanie. Jest sztandarową restauracja japońskiego szefa kuchni Mitsuharu 'Micha' Tsumura. Serwowane potrawy to niesamowita podróż przez peruwiańsko-japońskie smaki. Tsumura swoją karierę zawdzięcza ojcu, który zachęcił go, aby pasję do gotowania połączyć z profesjonalną karierą zawodową.

 8. Maido – Lima, Peru
9

 Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania

Mieści się w starym wiejskim domu w stolicy hiszpańskiej prowincji Gipuzkoa w Kraju Basków. O jakości potraw decydują przede wszystkim regionalne produkty, z których są przygotowane wszystkie dania. Szef kuchni Andoni Luis Aduriz często zaznacza, że jego restauracja posiada bardzo bliskie związki z naturą i opiera się na sezonowych produktach. Aduriz opracowywał przez wiele lat menu, które zawiera 20 potraw.

 9. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania
10

 Steirereck, Wiedeń, Austria

Jedna z najsłynniejszych wiedeńskich restauracji łączy tradycję z nowoczesnością, a jedzenie serwuje z zachowaniem najwyższych światowych standardów. Do przyrządzanych dań wykorzystuje się tutaj przede wszystkim lokalne składniki, jak np. ryby złowione w wodach pobliskich gór. Jednym z wyróżników położonej nad brzegiem Dunaju restauracji Steirereck jest ogromny wybór serów – w ofercie znajduje się ich około 120.

 10. Steirereck, Wiedeń, Austria

1. Stek Ribeye z Wagyu – 8,5 tys. zł

Steki Ribeye robi się z najdroższego na świecie mięsa wołowego z japońskich krów rasy Wagyu . Hoduje się je na całym świecie, również w Polsce na Kaszubach. Ich mięso jest tak drogie ze względu na specjalny tzw. "bezstresowy" chów.

2. Golden Phoenix – 3,7 tys. zł

Golden Phoenix jest najdroższą na świecie muffinką. Przyrządza się ją z organicznej mąki najwyższej jakości masła, czekolady prosto z Italii oraz ziaren wanilii sprowadzanej z Ugandy. Ciasteczko zdobią jadalne 23-karatowe złote płatki i zatopione w złocie truskawki. Przysmak serwowany jest w Dubaju.

3. Pizza Royale 007 – 12,7 tys. zł

Za tym niebywale drogim przysmakiem stoi Domenico Crolli - słynny szkocki kucharz. Co znajduje się na Pizza Royale? Całkiem sporo – łosoś, szynka parmeńska, homary w koniaku, dziczyzna i kawior zamoczony w szampanie. Całość zdobi jadalne złoto.

4. Białe trufle – 15,2 tys. zł

Właśnie tyle kosztuje kilogram klejnotów włoskiej gastronomii, jak się je często nazywa. Białe trufle stanowią dodatek do dań z makaronem. Dodaje się je również do risotta oraz jajecznicy.

5. Deser lodowy The Grand Opulence Sundae – 3 tys. zł.

Deser jest serwowany na specjalne zamówienie w Nowym Jorku w restauracji Serendipity 3. W The Grand Opulence Sundae znajdują się białe trufle, wanilia z Madagaskaru, czekolada Amedei Porceleana, marcepan, kandyzowane owoce sprowadzane Paryża, kawałki pomarańczy i marakui oraz kawior. Całość przyozdabiają jadalne złote wiórki.

6. Yubari King – 36,4 tys. zł.

Król melonów, odznacza się niezwykłą soczystością i słodyczą. Yubari jest uprawiany w szklarni w japońskim miasteczku o tej samej nazwie.

7. The Cultured Beef Burger – 1 mln. zł

Tyle trzeba było zapłacić za hamburgera, którego kotlet został zrobiony z wołowiny z in-vitro.

f t g