Menu Główne
Najlepsze restauracje świata
Super User10 najlepszych restauracji świata według magazynu forbes
1
|
Eleven Madison Park - Nowy Jork, Stany Zjednoczone Restauracja z trzema gwiazdkami Michelin. Jej właścicielem jest Szwajcar Daniel Humm. Jego lokal charakteryzuje się kuchnią sezonową, tworzoną z lokalnych produktów. Popisowym daniem Humma jest pieczona kaczka glazurowana miodem z lawendą, serwowana z rzepą i amerykańską borówką. |
|
2 |
Osteria Francescana - Modena, Włochy Właścicielem i szefem kuchni restauracji, która w ubiegłym roku była na szczycie rankingu jest Massimo Bottura. Lokal od czterech lat mieści się w czołówce zestawienia. Włoski kucharz znany jest także ze swojej działalności na rzecz walki z głodem oraz marnowaniu żywności na świecie. |
|
3 |
El Celler de Can Roca - Girona, Hiszpania Katalońska restauracja dwukrotnie uhonorowana była tytułem najlepszej restauracji na świecie. Otwarta w 1986 r. i prowadzana przez trzech braci Roca. Każdy z nich spełnia się jako światowy lider w swojej dziedzinie – Joan jako kucharz, Josep sommelier, a Jordi cukiernik. |
|
4 |
Mirazur - Menton, Francja Lokalem usytuowanym na Lazurowym Wybrzeżu zarządza wykwalifikowany kucharz Mauro Colagreco. Argentyńczyk z pochodzenia serwuje śródziemnomorskie potrawy inspirowane z jego rodzinnego kraju oraz lokalną kuchnią z Francuskiej Riwiery. Specjalnością Mirazur jest kawior z osietry serwowany z burakiem. |
|
5 |
Central - Lima, Peru Od trzech lat jest zdobywcą tytułu najlepszej restauracji w Ameryce Łacińskiej. To flagowy lokal gastronomiczny peruwiańskiego szefa kuchni Virgilio Martínez Véliz. Dzięki niemu kuchnia peruwiańska weszła na inny poziom i została bardziej wypromowana na świecie. Dania Martineza to kolorowa podróż po różnych zakątkach Peru. Lokal usytuowany jest w bogatej dzielnicy Limy. |
|
6 |
Asador Etxebarri — Axpe, Hiszpania Tutaj na talerzach królują przede wszystkim dania przygotowane mistrzowskimi technikami grillowania, które właściciel i szef kuchni Victor Arguinzoniz opanowane ma od lat. Goście restauracji poczują tu wiejską i bezpretensjonalną atmosferę. W jego karcie dań są przede wszystkim potrawy przyrządzone ze składników z jego gospodarstwa. |
|
7 |
Gaggan – Bangkok, Tajlandia Ta indyjska restauracja zlokalizowana jest w stolicy Tajlandii. W tym roku została uznana również za najlepszą azjatycką restaurację na świecie. Jej założycielem i szefem kuchni jest urodzony w Indiach Gaggan Anand. Została wyróżniona za eksperymenty kulinarne, klasyczne dania indyjskie oraz łączenie kuchni wschodniej z zachodnią. |
|
8 |
Maido – Lima, Peru Maido w języku japońskim oznacza powitanie. Jest sztandarową restauracja japońskiego szefa kuchni Mitsuharu 'Micha' Tsumura. Serwowane potrawy to niesamowita podróż przez peruwiańsko-japońskie smaki. Tsumura swoją karierę zawdzięcza ojcu, który zachęcił go, aby pasję do gotowania połączyć z profesjonalną karierą zawodową. |
|
9 |
Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania Mieści się w starym wiejskim domu w stolicy hiszpańskiej prowincji Gipuzkoa w Kraju Basków. O jakości potraw decydują przede wszystkim regionalne produkty, z których są przygotowane wszystkie dania. Szef kuchni Andoni Luis Aduriz często zaznacza, że jego restauracja posiada bardzo bliskie związki z naturą i opiera się na sezonowych produktach. Aduriz opracowywał przez wiele lat menu, które zawiera 20 potraw. |
|
10 |
Steirereck, Wiedeń, Austria Jedna z najsłynniejszych wiedeńskich restauracji łączy tradycję z nowoczesnością, a jedzenie serwuje z zachowaniem najwyższych światowych standardów. Do przyrządzanych dań wykorzystuje się tutaj przede wszystkim lokalne składniki, jak np. ryby złowione w wodach pobliskich gór. Jednym z wyróżników położonej nad brzegiem Dunaju restauracji Steirereck jest ogromny wybór serów – w ofercie znajduje się ich około 120. |
|